Lemon rice
Lemon rice is very tasty South Indian recipe
Which is made by left over rice . This is combination of rice ( carbohydrates give energy), using nuts for nuty taste ( give essential fatty acids) , and few spices make it delicious easy and Instant food you should enjoy at sunday nights here the recipe is given .
Ingredients- (for 2 people)
2 cup of boiled rice
Half cup of peanuts
2 table spoon oil or ghee
One stalk of curry leaves
1 tea spoon of mustard seed, urd dhal, gram dhal, Cumin seed (jeera), asafoetida( hing) , turmeric powder,
red chill & green chilli 2 or 4 ( as per ur taste)
2 table spoon lemon ( one juicy lemon)
1½ inche ginger ( finally chopped) & Coriander leaves.
Salt to taste
Method of cooking
- firstly, in a large kadai heat 2 tbsp oil. add 2 tbsp peanut and roast on low flame.
- one the peanuts turn crunchy, move to a side of the kadai.
- in the oil, add 1 tsp mustard, 1 tsp urad dal, 1 tsp chana dal, few curry leaves, 1 dried red chilli and pinch hing.
- splutter the tempering.
- now add 1 inch ginger, 2 chilli and ¼ tsp turmeric. saute on low flame until the spices turn aromatic.
- further, add 3 cups cooked rice, ½ tsp salt and mix well.
- turn off the flame and add 2 tbsp coriander, 2 tbsp lemon juice.
- finally, enjoy lemon rice with chutney or papad.
सबसे पहले एक बड़ी कढ़ाई में 2 टेबल स्पून तेल गरम करें। इसमें मूंगफली डालकर धीमी आंच पर भूनें, मूंगफली के कुरकुरे होने पर उसे अलग से प्लेट मे में रख दें।
फिर तेल में 1 छोटा चम्मच सरसों चटकाएं, 1 छोटा चम्मच उड़द दाल, 1 छोटा चम्मच चना दाल, कुछ करी पत्ते, 1 सूखी लाल मिर्च और चुटकी हींग डालें। अब तड़के को चलायें ।
अब 1 इंच अदरक, 2 मिर्च और छोटा चम्मच हल्दी डालें। धीमी आंच पर मसाले को सुगंधित होने तक भूनें याद रखें मसला जले नही।
इसके अलावा, 2 कप पके हुए चावल, ½ छोटा चम्मच नमक डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।
आंच बंद कर दें और 2 टेबल स्पून धनिया, 2 टेबल स्पून नींबू का रस डालें।
" अब लेमन राइस का आनंद चटनी या पापड़ के साथ लें"
Romba nendri for this osm blog.
ReplyDeleteVery best idea for easy cooking.