Lemon rice

 


 Lemon rice 



Lemon rice is very tasty South Indian recipe 
Which is made by left over rice . This is combination of rice ( carbohydrates give energy), using nuts for nuty taste ( give essential fatty acids) , and few spices make it delicious easy and Instant food you should enjoy at sunday nights  here the recipe is given . 

Ingredients- (for 2 people) 


2 cup of boiled rice 
Half cup of peanuts
2 table spoon oil or ghee
One stalk of curry leaves 
1 tea spoon of  mustard seed, urd dhal, gram dhal, Cumin seed (jeera),  asafoetida( hing) , turmeric powder, 
red chill & green chilli 2 or 4 ( as per ur taste) 
2 table spoon lemon ( one juicy lemon) 
1½ inche ginger ( finally chopped) & Coriander leaves.
Salt to taste

Method of cooking 



  • firstly, in a large kadai heat 2 tbsp oil. add 2 tbsp peanut and roast on low flame.
  • one the peanuts turn crunchy, move to a side of the kadai.
  • in the oil, add 1 tsp mustard, 1 tsp urad dal, 1 tsp chana dal, few curry leaves, 1 dried red chilli and pinch hing.
  • splutter the tempering.
  • now add 1 inch ginger, 2 chilli and ¼ tsp turmeric. saute on low flame until the spices turn aromatic.
  • further, add 3 cups cooked rice, ½ tsp salt and mix well.
  • turn off the flame and add 2 tbsp coriander, 2 tbsp lemon juice.
  • finally, enjoy lemon rice with chutney or papad.



सबसे पहले एक बड़ी कढ़ाई में 2 टेबल स्पून तेल गरम करें।  इसमें मूंगफली डालकर धीमी आंच पर भूनें, मूंगफली के कुरकुरे होने पर उसे अलग से प्लेट मे में रख दें। 
फिर  तेल में 1 छोटा चम्मच सरसों चटकाएं, 1 छोटा चम्मच उड़द दाल, 1 छोटा चम्मच चना दाल, कुछ करी पत्ते, 1 सूखी लाल मिर्च और चुटकी हींग डालें। अब तड़के को चलायें  । 

 अब 1 इंच अदरक, 2 मिर्च और छोटा चम्मच हल्दी डालें।  धीमी आंच पर मसाले को सुगंधित होने तक भूनें याद रखें मसला जले नही। 
 इसके अलावा, 2 कप पके हुए चावल, ½ छोटा चम्मच नमक डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।
 आंच बंद कर दें और 2 टेबल स्पून धनिया, 2 टेबल स्पून नींबू का रस डालें।
 " अब लेमन राइस का आनंद चटनी या पापड़ के साथ लें"











Comments

Post a Comment