Healthy and Testy Veg Soup

 




Hot & Sour

Healthy And Testy  Veg Soup



Hello guys, I am giving  you a new block in which I am going to tell you a very healthy and tasty soup recipe, in which I will use vegetables.  People who usually do not like to eat vegetables but are very important in your food that's why I have given 3 healthy and tasty soup recipe.




Mix vegetables soup

Ingredients quantity~


Take well clean & washed vegetables

Ginger ,garlic & green chili 1 tbsp

Spring onion fine chopped 4 tbsp

Ripe tomato well chopped 1bowl

Beans well chopped 1 bowl

Carrot well chopped 1 bowl 

Cabbage fine copped 1 bowl 

Capsicum  fine chopped 1 bowl 

Soya sauce 2 tbsp

Vinegar 2 tbsp

Red chili sauce tbp1 tsp

Corn flour 2 tbsp

Vegetable oil 2 tbsp

Pepper powder ½  tps

Sugar powder ½  tps

Salt -to taste


Method~ 

 Heat oil in pan , add add garlic, ginger, & green chili stir fry on high flame. Then add spring onions, stir fry it add all vegetables like carrot, cabbage, beans , capsicums, tomato  and stir fry on high flame for 2 minute, don't cover it now add water 4 cup stir well

 Allow the  the vegetables to boil for 4 minutes.

When boiled well add soya sauce, vinegar, red chill sauce, 

add Pepper powder, salt & sugar powder mix well boil it now take corn flour mix (lumps free) it well in ¼ cup water then add in soup combined well till boil it for 2 minutes

Allow the sauce to thicken. then add spring onion now serve this hot and sour soup in bowl


Mix Vegetables soups~

सामग्री मात्रा~

•अच्छी तरह से साफ और धुली सब्जियां लें

•अदरक, लहसुन और हरी मिर्च -1 बड़ा चम्मच

हरा प्याज छोटा  कटा हुआ-4 बड़े चम्मच

पका हुआ टमाटर अच्छी तरह से कटा हुआ - 1  कटोरी

बीन्स अच्छी तरह  छोटा-छोटा कटा   हुआ-1 कटोरी

गाजर अच्छी तरह से कटा हुआ -1 कटोरी

गोभी बारीक कटी हुई- 1 कटोरी

 शिमला मिर्च बारीक कटी हुई -1 कटोरी

 सोया सॉस 2 बड़े चम्मच

 सिरका 2 बड़े चम्मच

  रेड चिल्ली सॉस्‌-1 tsp

 मकई का आटा 2 बड़े चम्मच

 वनस्पति तेल 2 बड़े चम्मच

 काली मिर्च का  पाउडर  ½ tps

 शुगर पाउडर ½ tps

 नमक स्वादअनुसार


 विधि ~

  पैन में तेल गरम करें, उसमें लहसुन, अदरक, और हरी मिर्च डालकर तेज आंच पर भूनें।  फिर हरा प्याज डालें इसे भूनें गाजर,  पत्तागोभी, बीन्स, शिमला मिर्च, टमाटर  सभी सब्जियां डालें और 2 मिनट के लिए तेज आंच पर भूनें, इसे कवर न करें, इसमें 4 कप पानी डालें  अच्छी तरह से हिलाएं

 •सब्जियों को 4 मिनट तक उबलने दें।

अच्छी तरह उबल जाने पर सोया सॉस, सिरका, लाल मिर्च सॉस डालें।

पेपर पाउडर, नमक और चीनी पाउडर  को  डाल कर अच्छी तरह से उबाल लें, अब कॉर्न फ्लोर   लें, इसमें ½ कप पानी डाल कर इसे  अच्छी तरह से मिलाएं (गांठ रहित) 

और फिर सूप में मिलाएं, इसे 2 मिनट तक उबालें।

 सॉस को गाढ़ा होने दें। इसके बाद स्प्रिंग अनियन डालें और इस गर्म और स्वादिष्ट सूप को कटोरी में डाल कर सर्व करें





Carrot soup~


Ingredients quantity~

Vegetable oil. 2 tbsp 
Ginger fine chopped -1 tsp 
Green chili -1 fine copped
Onion cut in slices -1
Carrot cut in cube shapes-4
Salt to taste
Pepper - ½ tsp
Mints crushed by hands -1 tsp
Coriander leaves well chopped-1 tsp 
Curry leaves -a stalk .

Method~

Heat oil in pressure cooker add ginger, stir well add curry leaves  green chilli and onion stir till softening then add carrot saute for 2 minutes. 
Add 2.5 cup of water mix well 
•Cook it till 4 whistles 
• take out the carrot from the pressure cooker, drain off the water and separate it, cool completely  .  Then grind the carrot and make  smooth paste. 
• now add this carrot puree in a heated pan add that left over carrot water in puree mix well make it boil 
• add pepper , salt stir & boil for a minute now serve in a bowl & garnish it from mint & coriander leaves
Serve it hot .


गाजर का सूप

 सामग्री मात्रा

 वनस्पति तेल - 2 बड़ी चम्मच
 अदरक बारीक कटी हुई -1 चम्मच
 हरी मिर्च -1 महीन कटी हुई
 स्लाइस में प्याज  कटा हुआ-1
  गाजर क्यूब के आकृतियों में कटा हुआ-4
 नमक स्वादअनुसार
 काली मिर्च पाउडर - ½ छोटा चम्मच
 पुदीना अच्छी तरह से कटा हुआ -1 tsp
 धनिया अच्छी तरह से कटा हुआ -1चम्मच
 करी पत्ते -एक डंठल।

 विधि ~

 प्रेशर कुकर में तेल गरम करें,  उसमें अदरक डालें,  करी पत्ता हरी मिर्च डालें और अच्छी तरह से  मिलाये ,प्याज  डालें नरम होने तक प्याज़ हिलाएँ और फिर गाजर डाल कर 2 मिनट के लिए  भूनलें
 अच्छी तरह  चलाते रहें फिर  2.5 कप पानी मिलाएं। 
 • इसे 4 सीटी आने तक पकाएं
 • गाजर को प्रेशर कुकर से बाहर निकालें, पानी से निकाल  कर अलग कर दें और इसे पूरी तरह से ठंडा कर लें।  फिर गाजर को पीसकर चिकना पेस्ट बना लें।
• अब इस गाजर की प्यूरी को गर्म पैन में डालें जो बचा हुआ गाजर का पानी है वो इसमे डाल कर अच्छी तरह से मिलाले और एक मिनट तक उबलने दें। 
 • काली मिर्च पाउडर , नमक मिलाएं उबालें 1 मिनट तक फिर और  पुदीना और धनिया पत्ती से गार्निश करें
 गरमागरम सर्व करें ।




 Methi leaves Soups ( Vendhaya Keerai Soup)


Ingredients Quantity

Fresh fenugreek leaves : 1 cup
Onion (finely chopped) : ½ cup
Ripe tomato (finely chopped) : 1 large
Garlic (minced) : 3-4 pods
Diluted dhal water : 2 cups
Salt : To taste
Pepper powder : To taste
Sesame seed oil : 2 tsp


Method~

• Clean, wash and chop methi leaves.
Chop onion, garlic and tomatoes finely.
• Heat oil in a pan; add onion, garlic and
sauté until onions turn transparent.

• Add tomatoes and cook for few
minutes.
• Add chopped methi leaves (vendhaya
keerai) and sauté until the greens
cook.
• Add 2 cups of diluted dhal water , salt
to taste and simmer for 15 minutes
•Add pepper powder to taste and serve
piping hot.

मेंथी लीवस् सूप  ( वेंध्या कीरई सूप)
 सामग्री मात्रा~

 ताजा मेथी के पत्ते: 1 कप
 प्याज (बारीक कटा हुआ): ½ कप
 बड़ा पका टमाटर (बारीक कटा हुआ)-1 
 लहसुन ( कूटा  हुआ): 3-4 फली
 पतले दाल का पानी: 2 कप
 नमक स्वादअनुसार
 काली मिर्च पाउडर: स्वाद के लिए
 तिल के बीज का तेल: 2 चम्मच


• मेथी के पत्तों को धोएं और  कटलें
 प्याज, लहसुन और टमाटर को बारीक काट लें।
• एक पैन में तेल गर्म करें;  प्याज, लहसुन डाललें और जब तक प्याज़ पारदर्शी न हो जाए तब तक पकाएं।
• टमाटर डालें और कुछ मिनट के लिए पकाएं। 
• कटे हुए मेथी के पत्ते  डालें और चलते रहें। 
• फिर उसमें  कप 2 पतली दाल, स्वाद अनुसार नमक डालें और
 15 मिनट के लिए  उबालें
स्वाद के लिए काली मिर्च पाउडर डालें और गरमा गरम परोसें। 

   Try it now ~


The soup is mainly liquid food served hot, in which some thickening agents are used with vegetables , purees and vegetables stock and  due to which it is very healthy & testy.
we use boiling or simmering method for making the soup  due to which its nutrients well found in it & are not destroyed.

Making this method makes the soup even healthier because all its nutrients like vitamins ,fibers and mineral found in vegetables remain in the food after cooking with this method.
 With this our body gets good amount of nutrients which helps us to stay healthy.

Comments

  1. It's really testy 😋and best option for healthy life style .i will try it 😅.
    Thank for providing me its manual.
    Keep continue your blog I appreciating u. 🤗💓

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  2. 😋😋yammy 😃
    Looking forward to the next blog😊😊

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