Peanut curd (मूंगफली का दही)


 Healthy Peanut curd/मूंगफली का दही 


Guys you all like to eat curd, butter milk made from  cow's milk or other animals milk these are important foods including many nutrients in our meal. We should include milk in our diet because it gives us many nutrients, in which we get minerals like calcium, phosphorous and vitamins like riboflavin( B1), B12 and fats, etc., which are micro nutrient but  very essential for our body growth and development. 

But today I'm going to give you very different recipe of curd which is more healthy than the animal milk curd and other products, yes its  reality that the peanut curd is super healthy food than cow or buffalo milk . It is very easy to make. 


Recipe of  peanut curd

• First  take a cup of peanut, you should remember that always take raw peanut and light colour healthy peanuts as shown in picture. Soak it into water only for 4 hours


•सबसे पहले एक कप मूंगफली लें, याद रखें कि हमेशा कच्ची मूंगफली और हल्के रंग की स्वस्थ मूंगफली लें जैसा कि चित्र में दिखाया गया है। इसे केवल ४ घंटे के लिए पानी में भिगो दें।




• After soaking drain all water and wash it 2 times by fresh water. And then take a grinder and grind it by adding 4 cup of water. Grind it again by adding 3  cup more water till milk like consistency as you can see in picture. 


•भीगने के बाद सारा पानी निकाल दें और 2 बार ताजे पानी से धो लें। और फिर एक ग्राइंडर लें और उसमें 4 कप पानी डालकर पीस लें।  ३ कप और पानी डालकर दूध जैसा गाढ़ा होने तक पीस लें। जैसा कि आप तस्वीर में देख सकते हैं।





• After making this mixture take a steel bowl ,cover that with a clean muslin cloth as shown in the picture, now pour the blended mixture in it and squeeze it all the milk will be come out into the bowl. Thus peanut milk is ready. 


इस मिश्रण को बनाने के बाद एक स्टील की कटोरी लें, उसे एक साफ मलमल के कपड़े से ढक दें जैसा कि चित्र में दिखाया गया है, अब इसमें मिला हुआ मिश्रण डालें और इसे निचोड़ें और सारा दूध प्याले में निकल जाएगा। इस प्रकार मूंगफली का दूध तैयार है।





•Now we have to boil this milk . So transfer this peanut milk into big bowl and let it boil remember it should be only exposed to a low flem in the start. You can slowly increasing the heat and allow it to boil 3 to 5 minutes.  Once it starts boiling take it off the gas and allow it to cool down for a while. 


•अब हमें इस दूध को उबालना है, तो इस मूंगफली के दूध को एक बड़े प्याले में निकालिये और उबाल आने दीजिये, याद रखिये कि इसे शुरुआत में धीमी आंच पर ही पकाना है आप आंच को धीरे-धीरे बढ़ा सकते हैं और इसे 3 से 5 मिनट तक उबलने दें। जब यह उबलने लगे तो इसे गैस से उतार लें और कुछ देर के लिए ठंडा होने दें।




•as soon as the peanut milk temperature become luke warm transfer the milk into a clay pot or glass or steel pot as per your choice. Now you can take  7 to 8 fresh green chill top crown , break them and add into peanut milk guys this will help to milk in natural fermentation because in the chill top  crown have some  bacteria which help in fermentation of the milk. 

•जैसे ही मूंगफली के दूध का तापमान हल्का गर्म हो जाए, दूध को अपनी पसंद के अनुसार मिट्टी के बर्तन या कांच या स्टील के बर्तन में डाल दें।  अब आप 7 से 8 ताजी हरी मिर्च का टॉप क्राउन (डंठल)   ले कर , उन्हें तोड़ सकते हैं और मूंगफली के दूध में मिला सकते हैं, इससे दूध को प्राकृतिक किण्वन में मदद मिलेगी क्योंकि मिर्ची के  क्राउन/ डंठल में कुछ बैक्टीरिया होते हैं जो दूध के किण्वन में मदद करते हैं। 




•Cover the pot with lid and put it that place where midly warm temperature can be maintain , like your kitchen or switched off oven. And then don't disturb this curd pot for 8 to 9 hours. 

•बर्तन को ढक्कन से ढँक दें और इसे उस स्थान पर रख दें जहाँ मध्यम गर्म तापमान बनाए रखा जा सकता है, जैसे कि आपकी रसोई या बंद ओवन में । और फिर इस दही के बर्तन को 8 से 9 घंटे के लिए डिस्टर्ब न करें।



•After 8 to 9 hours you can take it out , and look your thick creamy peanut yogurt is ready.  We can use this to making veriety of dishes. One more thing  first time when you make it you need chilli tops but as starter as fermentation agent but next time when you are making this you can use 5 to 6 spoon curd which you make in earlier batch this will work as starter as normally we use at home few spoon of curd to make new curd just same process here 

•8 से 9 घंटे के बाद आप इसे निकाल सकते हैं, और देखिए आपका गाढ़ा क्रीमी मूंगफली का दही तैयार है ।  
इसका उपयोग हम कई तरह के व्यंजन बनाने में कर सकते हैं। एक और बात पहली बार जब आप इसे बनाते हैं तो आपको चिली टॉप्स की आवश्यकता होती है लेकिन किण्वन एजेंट के रूप में  या स्टार्टर के रूप में ,अगली बार जब आप इसे बना रहे हों तो आप 5 से 6 चम्मच दही का उपयोग कर सकते हैं जोकी हमने पहले बैच में बनाया हैं यह स्टार्टर के रूप में काम करेगा।  जैसा कि आम तौर पर हम घर पर कुछ चम्मच दही का उपयोग करके नया दही बनाते हैं, यहां भी यही प्रक्रिया है।


Now this super healthy tasty 😋 curd is ready you can use it veriety of dishes with amezing health benefits. I'm sure you'll try this and also suggest
Your friends. With this curd you can make curd rice, papadi chaat, dahi bhalle etc. 


For more understanding here instructions given in YouTube video watch this 👇
happy cooking 😊








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