Achappam /rose cookies



                  

Achappam recipe



Hello friends today I'm shareing here traditional recipe of achappam from Kerala. Which is a cookies made at home by mother and grand maa . It's yummy sweet crispy achappam must try with coffee or masala tea ,it's really yummy 😋 so let's get started the recipe here by me shatakshi 👇


Ingredients 



1cup rice flour ( without roasted) 
½ cup white flour
½ cup sugar or jaggery ( as pr choice) 
2 pinch salt
1 teaspoon sesame seed or cumin seeds
1 cup coconut milk or cow milk ( as pr choice) 

Method 


•Mix all dry ingredients well then add milk
mix this mixture till dosa batter like consistency 
•Give rest for 30 minutes at room temperature

Cooking technique for this achappam 


•First heat oil or ghee in a kadhai and heat achappam maker for half minute in that oil as shown in the picture

सबसे पहले एक कढ़ाई में तेल या घी गरम करें और अचप्पम मेकर को उस तेल में आधा मिनिट तक गर्म करें जैसा चित्र में दिखाया गया है। 





•Heated achappam maker put in batter as shown bt don't deep in batter

गरम अचप्पम मेकर को बैटर में डालिये  इसे  पुरा नही डुबोना है  जैसा की  चित्र दिखाया गया है । 




 
• Then add your batter coated achappam maker in kadhai till 15 seconds and don't touch the bottom of your pan or kadhai from this achappam maker, 

फिर 15 सेकेंड तक कढ़ाई में अपने बैटर कोटेड अचप्पम मेकर डालें और  ध्यान रखें की इस अचप्पम मेकर से अपने पैन या कढ़ाई के तले को न छुएं। 





•After 15 seconds shake this achappam maker gently so that batter get into oil now you r able to see beautiful designed cookies in oil 

15 सेकंड के बाद इस अचप्पम मेकर को धीरे- धीरे  से हिलाएं ताकि  हमारा कुकीस   साँचे से निकल जाए अब आप तेल में सुंदर डिज़ाइन की कुकीज़ देख सकते हैं। 





•Fry till Golden colour form both sides. 
Now your traditional Kerala snacks achappam is ready serve this crispy sweet cookies with filter coffee or masala tea. 

दोनों तरफ से गोल्डन कलर होने तक फ्राई करें अब आपका पारंपरिक केरला स्नैक्स अचप्पम तैयार है, इस कुरकुरी मीठी कुकीज को फिल्टर कॉफी या मसाला चाय के साथ परोसें।











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