मधुराष्टकम Madhurastakam


        

मधुराष्टकम

In hindi


अधरं मधुरं वदनं मधुरं नयनं मधुरं हसितं मधुरं ।

हृदयं मधुरं गमनं मधुरं मधुराधिपते रखिलं मधुरं ॥१॥


वचनं मधुरं चरितं मधुरं वसनं मधुरं वलितं मधुरं ।

चलितं मधुरं भ्रमितं मधुरं मधुराधिपते रखिलं मधुरं ॥२॥


वेणुर्मधुरो रेणुर्मधुरः पाणिर्मधुरः पादौ मधुरौ ।

नृत्यं मधुरं सख्यं मधुरं मधुराधिपते रखिलं मधुरं ॥३॥


गीतं मधुरं पीतं मधुरं भुक्तं मधुरं सुप्तं मधुरं ।

रूपं मधुरं तिलकं मधुरं मधुराधिपते रखिलं मधुरं ॥४॥


करणं मधुरं तरणं मधुरं हरणं मधुरं रमणं मधुरं ।

वमितं मधुरं शमितं मधुरं मधुराधिपते रखिलं मधुरं ॥५॥


गुञ्जा मधुरा माला मधुरा यमुना मधुरा वीची मधुरा ।

सलिलं मधुरं कमलं मधुरं मधुराधिपते रखिलं मधुरं ॥६॥


गोपी मधुरा लीला मधुरा युक्तं मधुरं मुक्तं मधुरं।

दृष्टं मधुरं सृष्टं मधुरं मधुराधिपते रखिलं मधुरं ॥७॥


गोपा मधुरा गावो मधुरा यष्टिर्मधुरा सृष्टिर्मधुरा ।

दलितं मधुरं फलितं मधुरं मधुराधिपते रखिलं मधुरं ॥८॥

- श्रीवल्लभाचार्य कृत



Madhurastakam in English


 Adharam Madhuram Vadanam Madhuram Nayanam Madhuram Hasitam Madhuram.

 Hridayam Madhuram Gamanam Madhuram Madhuradhipate Rakhilaam Madhuram 1॥


 Vachanam Madhuram Charitam Madhuram Vasanam Madhuram Valitam Madhuram.

 Chalitam Madhuram Bhramitam Madhuram Madhuradhipate Rakhilam Madhuram 2॥


 Venurmadhuro Renurmadhurah  Panirmadhurah Padau Madhurou.

 Nrityam Madhuram Sakhyam Madhuram Madhuradhipate Rakhilaam Madhuram 3॥


 Geetam Madhuram Peetam Madhuram Bhuktam Madhuram Suptam Madhuram.

 Roopam Madhuram Tilak Madhuram Madhuradhipete Rakhilaam Madhuram 4॥


 Karanam Madhuram Taranam Madhuram Haranam Madhuram Ramanam Madhuram.

 Vamitam Madhuram Shamitam Madhuram Madhuradhipate Rakilam Madhuram 5


 Gunja Madhura Mala Madhura Yamuna Madhura Veechee Madhura.

 Salilam Madhuram Kamalam Madhuram Madhuradhipate Rakilam Madhuram 6॥


Gopi Madhura Leela Madhura Yuktam Madhuram Muktam Madhuram.

 Drishtam Madhuram Sristam Madhuram Madhuradhipate Rakhilaam Madhuram 7॥


Gopa Madhura Gavo Madhura Yashtirmadhura Srishtyrmdhura.

Dalitam Madhuram Phalitam Madhuram Madhuradhipate Rakhilam Madhuram 8॥

 - by Srivallabhacharya



Madhurastakam in Tamil


அதரம் மதுரம் வதனம் மதுரம் நயனம் மதுரம் ஹஸிதம் மதுரம்.

 ஹிருதயம் மதுரம் கமனம் மதுரம் மதுராதிபதே ரகிலாம் மதுரம் 1॥


 வசனம் மதுரம் சரிதம் மதுரம் வஸனம் மதுரம் வலிதம் மதுரம்.

 சலிதம் மதுரம் ப்ரமிதம மதுரம் மதுராதிபதே ரகிலம் மதுரம் 2॥

 வெணுர்மதுரொ ரெணுர்மதுரஹ பாணிர்மதுரஹ பாதோ மதுரோ‌ 

நிருத்யம் மதுரம் சக்யம மதுரம் மதுராதிபதே ரகிலாம் மதுரம் 3॥


 கீதம் மதுரம் பீதம் மதுரம் பூக்தம் மதுரம் ஸுப்தம் மதுரம் ।

 ரூபம் மதுரம் திலகம் மதுரம் மதுராதிபதே ரகிலாம் மதுரம் 4॥


 கரணம் மதுரம் தரணம் மதுரம் ஹரணம் மதுரம் ரமணம் மதுரம்.

 வமிதம் மதுரம் ஷமிதம் மதுரம் மதுராதிபதே ரகிலம் மதுரம் 5


 குஞ்ஜா மதுரா மாலா மதுரா யமுனா மதுரா விசி மதுரா ।

 சலிலம் மதுரம் கமலம் மதுரம் மதுராதிபதே ரகிலம் மதுரம் 6॥


 கோபி மதுரா லீலா மதுரா யுக்தம் மதுரம் முக்தம் மதுரம் ।

திரிஷ்டி மதுரம்  ஷி‌ஸ்டம் மதுரம் மதுராதிபதே ரகிலம் மதுரம் 7॥


 கோபா   மதுரா  காவோ மதுரா யஷ்டிமதுரமதுரா ஸ்ரிஸ்டிரமதுரா  ।

 தலிதம் மதுரம் பலிதம் மதுரம் மதுராதிபதே ரகிலம் மதுரம் 8॥

 - ஸ்ரீ வல்லபாசார்யா க்ரித்



भावार्थ 

श्री मधुराअधिपति का सब कुछ मधुर है उनके अधरं मधुरं है मुख्य मधुर है नेत्र मदुरै हास्य मदुरै हृदयं मधुरं है और गति भी अति मधुर है।1।

उनके वचनं मधुरं है चरित्र मधुर है वस्त्र मधुर है अंग भंगी मधुर और चाल मधुर है और भ्रमण भी अति मधुर है श्री मधुराअधिपति का सब कुछ मधुर है।2।

उनका वेणु मधुर है चरणरज मधुर है करकमल मधुर है चरण मधुर है मृत्य मधुर है और संख्या भी अति मधुर है श्री मधुराअधिपति का सबकुछ मधुर है।3।

उनका गान मधुर है पान मधुर है भोजन मधुर है शयन मधुर है और तिलक भी अति मधुर है श्री मधुराअधिपति का सब कुछ मधुर है।4।

उनका कार्य मधुर है तैरना मधुर है हरण मधुर है रमण मधुर है उद्गार मधुर है और शांति भी अति मधुर है श्री मधुराअधिपति का सब कुछ मधुर है।5।

उनकी गुंजा अति मधुर है माला मधुर है यमुना मधुर है उनकी तरंगे मधुरे उनका जल मधुर है और कमल भी अति मधुर है श्री मधुराअधिपति का सब कुछ मधुर है।6।

गोपियां मधुर हैं उनकी लीला मधुर है उनका सहयोग मधुर है वियोग मधुर है निरीक्षण मधुर है और शिष्टाचार भी मधुर है श्री मधुराअधिपति का सबकुछ मधुर है।7।

गोप मधुर है गौवें मधुर है लकुटी मधुर है रचना मधुर है दलन मधुर है और उनका फल भी अति मधुर है श्री मधुराअधिपति का सब कुछ मधुर है।8।















Comments